Mivel foglalkozik a kineziológus?

A kineziológia az izmokon keresztül a tudatalatti szintjéről érkező ingereket használja a visszajelzés eszközeként. A kineziológia természetéből fakadóan kliensen alapuló terápia, mivel teljes mértékben a klienstől származó biofeedbacktől függ, hogy hogyan alakul egy-egy kezelés. Amilyen kiemelkedően jól működhet az érzelmi stressz oldásában, ugyanilyen hatásos lehet izomfájdalmak és izomgyengeség megszüntetésében. Hatékonyan használható allergiák és ételérzékenység esetén is, valamint segíthet kitörni a függőségek és önkorlátozó hitrendszerek fogságából is.

A kineziológia sokféle hatása számos tényezőn alapszik. Először is egy energetikai modellen, ami szerint az energia tükrözi, és hatással van a test fiziológiai állapotára és folyamataira. Másodszor egy olyan egészségügyi modell az alapja, mely szerint a test-elme rendszere a belső tökéletes egyensúlyra törekszik, de néha segítségre van szüksége, hogy ezt visszaállíthassa. Harmadszor, hogy a test-elme lényegében elvezeti a terapeutát a stresszt okozó problémák forrásához vagy eredetéhez.

A kineziológiában nem diagnosztizálunk, hanem egyszerűen csak követjük a nyomokat, amiket a test az izom reakcióján keresztül jelez nekünk. Talán még ennél is fontosabb, hogy az illető izomreakciója nemcsak a problémák okához vezet el minket, hanem ahhoz a terápiához is, ami a leghatékonyabban megoldhatja majd a problémát.

Fizikai, érzelmi és mentális folyamataink nagy része valóban tudatunkon kívül történik, és így ezekben a rendszerekben található problémáink nagyrészt ismeretlenek maradnak tudatos elménk előtt. A kineziológia egy olyan eszközt ad a kezünkbe, amellyel áthidalhatjuk ezt a szakadékot a tudatos és tudatalatti között, és nyíltan megfigyelhetővé tesszük a tudatalatti stresszt.

Az izom reakciójánál nincs direktebb biológiai visszacsatolás, mivel az izmokat mindenekelőtt egy sor olyan tudatalatti rendszer irányítja, amelyek lényünk minden szintjével érintkeznek. Egyértelmű, hogy testünk struktúrájának összetartásáért elsősorban az izmaink működése felel. Az izmaink működésére pedig közvetlen hatással van táplálkozásunk és tápanyag ellátottságunk. A test energetikai rendszerei is közvetlen kapcsolatban állnak az izmok működésével, és az energetikai rendszerekben keletkező problémák az izomműködést is közvetlenül befolyásolják. Ehhez hasonlóan érzelmi állapotunk is közvetlenül hat az izomműködésünkre, így az érzelmi állapot változásai az izomfeszültség és izomtónus változását eredményezik. 

Amikor elkezdjük a kineziológiai oldást, már tudjuk, hogy mi az, amin dolgozni kell, de még nem tudjuk, hogy milyen tényezők húzódnak a probléma hátterében. A kliens izom-biofeedbackje azonban elég gyorsan be tudja azonosítani a felelős stresszor típusát és a terápiás technikákat is, amelyek ahhoz szükségesek, hogy eredményesen kezelhessük a stresszort. Ilyen módon minden kezelés egyedi és a kezelt egyénhez igazodik, ahelyett hogy csak a kineziológus tudására, vagy korábban megtanult technikák, protokollok alkalmazásából állna.

Mi történik a kineziológiai oldás során?

A problémák megbeszélését követően tájékoztatni fogom arról, hogy hogyan néz ki pontosan egy oldás. Az adott ügyhöz kapcsolódó állapotfelmérést végzünk. Célokat fogalmazunk meg, melynek elérésében a kineziológia eszközeivel támogatom. 

A kineziológiai kezelés folyamatos izomtesztből, a tesztelés eredményeinek átbeszélésből, illetve korrekciós gyakorlatokból áll. Az izomteszt segítségével felmérhető, hogy a test energetikai rendszerében, hol és milyen jellegű elakadások, blokkok találhatók. A kineziológiai oldás izomtesztelése lehetővé teszi, hogy tudatos emlékezés nélkül is megtaláljuk azokat a helyzeteket, amelyek egymással összefüggésben létrehozták a jelenlegi problémát.

Az izomteszttel a stressz szintjét állapítjuk meg, és a test számára legmegfelelőbb korrekció kiválasztására használjuk. A korrekciós technikák segítségével oldjuk a stresszt, illetve izomteszteléssel rögzítjük a változást. Előfordulhat, hogy megerősítő/korrekciós gyakorlatokat otthon is kell majd végezni, amelyek segítenek az önkorrekciós rendszerek megerősítésében.

Az izomtesztelés gyengéd, kíméletes eljárással történik, az alkalmazott kineziológiai rendszertől függően egy, vagy több izom tesztelésével. 

A kineziológiai oldások, kezelések során segítem a hozzám fordulók tanulási folyamait. A tanulás a kineziológia esetében tágabb értelmezést jelent. Minden olyan helyzetet, ahol a kliensnek a képességeit kell használnia, de abban kihívásokkal küszködik, és szüksége van támogatásra a probléma, konfliktus megoldására.

Mikor várható eredmény?

A kineziológiai oldás hatékonysága több tényezőtől függ. Fontos, hogy a segítséget kérő készen álljon és akarja a változást. Szükség van a felelősségvállalásra és az aktív együttműködésre. 

Általában egy témakört 3-5 alkalom alatt lehet megfelelően körüljárni és kiegyensúlyozni. Mindez függ a probléma összetettségétől és a személyes beállítottságtól is. 

Ha Ön tartós eredményeket kíván elérni a kineziológiai kezelésekkel, fontos, hogy a mélyebben gyökerező okokat is megoldjuk. Minden esetben az a legfontosabb, hogy Ön mit szeretne elérni, vagy megváltoztatni az életében, és ebben a folyamatban én hogyan tudok segíteni. Sokévnyi kompenzáció és elfojtás gyűlhet össze bennünk, melyet néhány kezeléssel nem minden esetben lehet letenni.

Ha kérdése van, vagy bejelentkezne, hívjon bizalommal!

Kulcsár Zsuzsa

Felhasznált irodalom