Touch for Health – Érintés az egészségért

„Az egészség: testi, lelki, szellemi harmónia” – Dr John F. Thie

A Touch for Health a világ egyik legismertebb kineziológiai ága. Emberek milliói használják a mindennapjaikban. Hatására javul az egészségük, több energiájuk lesz, javul a koordinációjuk és képesek lesznek jobban kezelni az őket érő stresszt. Egy mindenki számára elérhető, könnyen elsajátítható gyakorlatokból, illetve korrekciókból álló rendszer, amely a test energetikáját kiegyensúlyozó praktikus és hatékony egészségmegőrző módszer.

Szerencsés lenne, ha minden közösségben, családban lenne valaki, aki értene ehhez a kineziológiai módszerhez, aki segítene felismerni a problémák gyökerét. Ezzel a könnyen elsajátítható és roppant hatékony módszerrel valóban képesek leszünk napi szinten segíteni magunkon, családtagjainkon és közvetlen környezetünkön.

A Touch for Health minden kineziológiai rendszer alapját képezi. A kineziológiai ágak közül elsőként alakult ki, módszereire és ismeretanyagára épülve fejlődött ki a sok egyéb ág is, ezért a TFH ismerete segíti a többi ág teljesebb megértését is. Fő célja a test energetikai rendszereinek kiegyensúlyozása a hagyományos kínai gyógyászat elemeit alkalmazva: meridiánok, öt elemes rendszer, akupresszúra, szervóra.

Dr. John F. Thie-nek, a rendszer kidolgozójának az volt a víziója, hogy legyen minden családban egy kineziológus, aki a Touch for Health biztonságos technikáival segíteni tudja szűkebb és tágabb környezetét. Magát a rendszert kiropraktőrként dolgozta ki, miután Dr. George Goodheart Alkalmazott Kineziológiai munkásságának megismerése után rájött, hogy a technikák nagy része biztonsággal alkalmazható laikusok (nem orvosok) számára is. A Touch for Health ötvözi a kiropraktika, a kineziológia, a hagyományos kínai gyógyászat és a táplálkozástudomány elemeit. Dr. John F. Thie 42 izmot, szerveket, meridiánokat, színeket, hangokat, érzelmeket ötvözött egységes rendszerré, melyet az 1970-es évek elején kezdett oktatni Amerikában, amely azóta az egész világon elterjedt.

Egészség háromszög

A kineziológia kiemelkedően jól működhet az érzelmi stressz beazonosításában, de ugyanilyen hatásos lehet izomfájdalmak és izomgyengeség megszüntetésében is. A meridiánokhoz tartozó izmokat tesztelve képet kapunk a test energetikai állapotáról.  Az eltéréseket korrigálva egyensúlyba hozhatjuk a szervezetet fizikai, energetikai, érzelmi és mentális síkokon.  A blokkok feloldása segít céljaink elérésében, adottságaink kiterjesztésében is. Egyetlen kineziológiai módszert sem lehet megfelelő mélységben és hatékonysággal megtanulni és használni a Touch for Health ismerete nélkül, sok esetben pedig előfeltétele a többi rendszer vagy haladó kineziológiai ágak elsajátításához. Ugyanakkor már önmagában is teljes értékű kiegyensúlyozást érhetünk el vele, mind érzelmi, mind energetikai, mind testi szinteken.

Mi a Touch for Health?

A Touch for Health alapja az izomtesztelés, amely biofeedback-ként működik a fizikai, érzelmi, táplálkozási és energetikai stresszek beazonosítására és oldására.

A Touch for Health energetikai kiegyensúlyozásai elősegítik a bennünk lévő potenciál minél teljesebb kihasználását. Gyengéd, mégis hatékony technikáival csillapítja a fájdalmat, javítja a testtartást, oldja a stressz különböző fajtáit, segít céljaink elérésében, és az egészségmegőrzésben.

A Touch for Health-ben, mint minden kineziológiai módszerben, izomtesztelést használunk az energiaállapotok feltérképezésére, és a kiegyensúlyozás sikerességének ellenőrzésére.

A Touch for Health-ben más, nem kineziológiai technikákhoz képest az az egyedülálló, hogy azokat az izmokat keresi, amik valamilyen oknál fogva nem kapják meg a működésükhöz szükséges energiát. Kiegyensúlyozásukra pedig az izom igényétől függően a nyirokkeringésre, a vérellátottságra, az érzelmekre, meridiánokra és más energiákra ható egyszerű, mindenki által megtanulható technikákat alkalmazunk.

Touch for Health

Érzelmi stresszoldás

Mivel ez a rendszer olyan kutatásokon alapul – felhasználva a több ezer éves energia kiegyensúlyozó technikákat –, melyek az izmokat meridiánokhoz, a meridiánokat szervekhez, illetve érzelmekhez köti, az izmok kiegyensúlyozásával egyszerre több szinten is segítjük a kiegyensúlyozott működést, és az egészségesebb élet elérését. És természetesen nem maradhat ki az érzelmi stresszoldás sem! A testnek a helyes működéshez az életenergia megfelelő eloszlására és áramlására van szüksége. Ez az energia elsődlegesen a meridiánok rendszerében áramlik, melyek az erekhez hasonlóan a rájuk jellemző minőségű energiát keringetik és támogatják a többdimenziós rendszerünket. Erre az áramlásra hatnak érzelmek, a tápanyagok, a testtartás, és az izmok állapota. A meridiánokhoz tartozó izmokat tesztelve képet kapunk a test energetikai állapotáról.  Az eltéréseket korrigálva egyensúlyba hozhatjuk a szervezetet fizikai, energetikai, érzelmi és mentális síkokon.  A blokkok feloldása segít céljaink elérésében, képességeink kiterjesztésében.

A Touch for Health érintésen alapuló technika

A kiegyensúlyozás eredményeként az energetikailag kiegyensúlyozott izmok hatására javul a testtartás. Javul a látás és jobb a szenzoros input, az idegi rendezettség és koordináció. Beazonosíthatóak azok a tápanyagok, amelyek stresszt-, vagy érzékenységet okoznak a test energetikai rendszerében, vagy azok, amelyek erősítik azt. Javulnak a tanulási képességek, megszűnnek vagy csillapodnak a fizikai fájdalmak, és nő az energiaszint.

A Touch for Health a legjobb módszer mind önmagunk, mind környezetünk támogatására, emellett akár teljes értékű szakmai képzés is lehet. Az, hogy a kineziológiának ilyen sokféle hatása lehet, számos tényezőn alapszik. Egyrészt egy energetikai modellen, amely szerint az energia tükrözi és hatással van a test fiziológiai állapotára és folyamataira. Másodszor egy olyan egészségügyi modell az alapja, mely szerint a test-elme rendszere a belső tökéletes egyensúlyra törekszik, de néha segítségre van szüksége, hogy ezt visszaállíthassa. Harmadszor az izomtesztelés elvezet a stresszt okozó problémák eredetéhez vagy forrásához.

A kineziológia 1977 óta a természetgyógyászathoz tartozó hivatalosan elismert szakma. A résztvevők a tanfolyamok elvégzéséről az IKC (International Kinesiology College) hivatalos nemzetközi oklevelét kapják (TFH I-IV.), amely feltétele a magyarországi hivatalos szakmai vizsgának. A Touch for Health Szintézis a Touch for Health első négy szintjét foglalja magában, a képzés első, kezdő szinttől tanulható modulja. A TFH Szintézis képzés felkészít az OKFŐ vizsgára a 11/1997 NM rendelet alapján, és egyéb haladó szintű képzéseknek is az alapja. A hallgatók ezután akár önálló, vagy kiegészítő segítő tevékenységként alkalmazhatják a képzésen tanultakat.

Mit tanulsz a Touch for Health I-IV Szintézis tanfolyamon?

  • a fájdalomcsillapító technikákat
  • 42 izom tesztelését
  • stresszoldó technikákat és energetizáló gyakorlatokat
  • a hagyományos kínai gyógyászat elemeit és összefüggéseit
  • a meridiánok és az izmok, szervek/mirigyek között fennálló kapcsolat rendszert
  • egyszerű és hatékony, napi szinten alkalmazható gyakorlatokat önmagad és családtagjaid életminőségének javítására
  • tanulási nehézségek, koordinációs és hajlékonysági problémák korrekcióit
  • a testtartás, járás kiegyensúlyozás korrekcióit
  • élelmiszer érzékenység megállapítását, energianövelő tápanyagok beazonosítását
  • a teljesítménynövelés, energia kiegyenlítés módjait többféle balansz eljárással
  • azt a rendszert, amellyel minden egyes nap rövid idő alatt, optimális szintre hozhatod önmagad, valamint családtagjaid és ismerőseid fizikai, érzelmi és energetikai állapotát
  • A tanfolyamon megtanulod az izomtesztelés művészetét, melynek segítségével képes leszel feltárni a test strukturális, kémiai és mentális egyensúlytalanságait.
  • Meghatározhatod, izommonitoring segítségégével, hogy mely korrekciós technika lesz megfelelő a beazonosított egyensúlytalanság kezelésére.
  • A korrekció alkalmazása után az ismételt izomteszteléssel ellenőrizheted, hogy sikerült-e megszüntetni az adott egyensúlytalanságot.

Biofeedback rendszer

Kevés ilyen módszer van, ami ilyen széleskörű eszköztárt adna a kezedbe! A kineziológia egy olyan biofeedback rendszer, ami az izmokon keresztül a tudatalatti szintjéről érkező ingereket használja a visszajelzés eszközeként. Az izom reakciójánál nincs direktebb biofeedback, mivel az izmokat mindenekelőtt egy sor olyan tudatalatti rendszer irányítja, amelyek lényünk minden szintjével érintkeznek.

A struktúráért az izmaink működése felel. Az izmaink működésére pedig közvetlen hatással van táplálkozásunk és tápanyag ellátottságunk. Bár sokak számára kevésbé ismert, de a test energetikai rendszerei is közvetlen kapcsolatban állnak az izmok működésével, és az energetikai rendszerekben keletkező problémák az izomműködést is közvetlenül befolyásolják. Ehhez hasonlóan érzelmi állapotunk is közvetlenül hat az izomműködésünkre, így az érzelmi állapot változásai az izomfeszültség és az izomtónus változását eredményezik.

TANFOLYAMI INFORMÁCIÓ ÉS Jelentkezés
A Touch for Health és minden kineziológiai irányzat széles eszköztárral rendelkezik

Kiknek ajánlott?

  • akinek szándéka és célja, hogy egyszerű gyakorlatokkal jobbá, könnyebbé, kiegyensúlyozottabbá tegye saját és környezete életét
  • aki szeretné támogatni családját, barátait, ismerőseit a mindennapi stresszoldásban, fájdalomcsökkentésben, az energetikai egyensúly visszanyerésében, érzelmi blokkok oldásában
  • aki szeretne szakmailag fejlődni, nemzetközi oklevelet szerezni, vagy államilag elismert szakmai követelményeknek megfelelni
  • fizioterapeuták, gyógymasszőrök, pedagógusok, sportedzők, természetgyógyászok, egészségügyi szakemberek, segítő foglalkozást végzők, akik szeretnének elsajátítani hasznos technikákat, melyek segítségével hatékonyabban tudnak majd segíteni ügyfeleiknek
  • szülők számára is tökéletes eszköz abban, hogy segíteni tudjanak gyermekük egészségének és teljesítményének javításában
  • akikhez közel áll a holisztikus szemlélet és a test öngyógyító folyamatainak támogatása
  • akik elkötelezettek a személyes felelősségvállalás és a testi-lelki-szellemi jóllét megteremtésében és kölcsönhatásában
Touch for Health tanfolyam tájékoztató